Μνήμη Μαρίας Κοσμά
Logo Plakariproject

Welcome at the Archaeological site of Plakari, Karystos, Greece

News

23 July 2015

 

Μνήμη Μαρίας Κοσμά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με μεγάλη μας θλίψη μοιραζόμαστε μαζί σας την είδηση του θανάτου της φίλης και συναδέλφου Μαρίας Κοσμά στις 23 Ιουλίου 2015. Η Μαρία εργάστηκε από το 2006 στην ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, ως αρχαιολόγος υπεύθυνη για την Νότια Εύβοια. Διετέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στην Εύβοια, σημαντική ήταν η ανασκαφή που διεξήγαγε στο νεκροταφείο της Πρώιμης Ελλαδικής Περιόδου στα Νέα Στύρα, η αποκάλυψη του οποίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την αρχαιολογική και επιστημονική έρευνα.

Από την έναρξη του Ερευνητικού Προγράμματος Συνεργασίας στην Πλακαρή, η Μαρία Κοσμά, εργάστηκε ως μέλος του Προγράμματος, αρχικά ως εκπρόσωπος της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ και από το 2012 ως συνδιευθύνουσα της ανασκαφής. Σημαντικό σταθμό στο έργο της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Πλακαρής απετέλεσε η απόφαση να αποδοθεί στο Δήμο Καρύστου, ως κοινόχρηστος χώρος, η κορυφή του λόφου. Αυτή η απόφαση υλοποιήθηκε το 2011, χάρη στο άοκνο έργο της Μαρίας. Από αυτήν την χρονική περίοδο, ο χώρος της κορυφής του λόφου της Πλακαρής αποδόθηκε στην αρχαιολογική έρευνα και προστατεύεται αποτελεσματικά από περαιτέρω οικοδομική ανάπτυξη.

 

Το 2013 η Μαρία διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο. Αρχικά η θεραπεία της ήταν επιτυχής. Σε περίοδο επανάκαμψης της ασθένειας η Μαρία ένοιωθε βέβαιη για την θετική έκβαση της θεραπείας. Στις 26 Μαΐου 2015 η Μαρία παρουσίασε σε διάλεξη στην Αρχαιολογική Εταιρεία τα κυκλαδικά ειδώλια από την ανασκαφική έρευνα στα Νέα Στύρα. Η διάλεξη περιλαμβανόταν σε Συνέδριο με θέμα τις νεότερες έρευνες για τα κυκλαδικά ειδώλια. Ακόμη, τον Μάϊο μας ενημέρωσε ότι ήλπιζε να έρθει στην Πλακαρή για την τελική ανασκαφική περίοδο. Η αποφασιστικότητά της να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Συνεργασίας, το οποίο είχαμε ξεκινήσει μαζί, ήταν αξιοθαύμαστη. Ήταν αγωνίστρια σε κάθε τομέα με τον οποίο ασχολήθηκε. Ωστόσο, τον Ιούλιο, η επιδείνωση της υγείας της υπήρξε ραγδαία. Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Μητέρα στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε στις 23 Ιουλίου, σε ηλικία 45 ετών. Με το θάνατό της, απωλέσαμε μία καλή φίλη, μία σπουδαία συνάδελφο και μία αφοσιωμένη στην έρευνα αρχαιολόγο.

 

 

 

 

 

news